Sovint, els estudiants que venen al CATclub són també alumnes dels cursos de català que s’organitzen cada semestre a la UB; i a banda del que aprenen a l’aula, creiem que és important que vegin també la part més informal de la nostra llengua, el parlar de cada dia.  

Per això, per a la cinquena activitat programada d’aquest semestre ens vam reunir amb els estudiants al CAL de Sants per tractar, mitjançant un Scrabble i diverses recomanacions musicals i audiovisuals, tot aquell lèxic i expressions que, normalment, no s’aprenen a classe, però que s’utilitzen en el dia a dia dels joves (i no tan joves) catalanoparlants.  

Per escalfar motors, els vam fer una petita presentació amb un munt d’opcions audiovisuals per aprendre català: Merlí, Les de l’Hoquei, Oh my goig, etc. I també alternatives com ara el llibre Petem-ho! o Parla bé, collons!, de La Incorrecta. No podien faltar tampoc recomanacions musicals, i vam obrir una llista nova d’Spotify (segona edició!) amb aquelles cançons catalanes més urbanes i menys boomers! 

Tot seguit, vam posar fil a l’agulla amb la lectura d’un text ple d’expressions i lèxic informal: vam estar comentant què volia dir cada expressió, si els estudiants les coneixien, etc. Ens va agradar veure que els alumnes estaven receptius i molt participatius i, fins i tot, alguns anaven apuntant-se als mòbils algunes de les expressions que comentàvem i traduint tot allò que no entenien, fet que demostra el gran interès que tenien!  

Posteriorment, en Xavier Albons, el nostre expert en Scrabble, ens va plantejar un petit joc per a poder endinsar-nos en el món scrabbelià (versió catalana, és clar!): se’ns mostraven un seguit de lletres que formaven una paraula que havíem treballat en el text anterior i els estudiants havien d’esbrinar quina paraula era i col·locar-la al taulell, de manera que sumessin com més punts millor. Cal dir, però, que els alumnes van interioritzar ràpidament els conceptes, ja que no els va pas costar saber de quina paraula es tractava en cada cas. Després, fèiem un recompte de punts i el grup guanyador s’emportava un petit premi!  

Vàrem fer unes quantes rondes i per acabar l’activitat, vam anar a fer el got per posar en pràctica tot allò que havíem après 😊 

Queralt Garcia, becària de col·laboració dels Serveis Lingüístics 

X